Nuo mylimos veiklos virtuvėje iki kasdien augančio verslo

Pokalbis su „Su meile, keksas” studijos įkūrėja Indre Vitkūnaite

Perskaičius Indrės istoriją, dar kartą įsitikinome, kad tikrai norint, viskas yra įmanoma, ir net neabejoju, kad jos pasakojimas taip pat įkvėps ir Tave. Indrė, iškeitusi aviaciją į kepinius, yra „Su meile, keksas” studijos įkūrėja bei, kaip pati save dažnai vadina, tikra saldumynų fėja. Atvira Indrės karjeros kelio istorija ir nuoširdūs patarimai – pažadame, Tavęs laukia itin įdomus pokalbis!

Trumpai papasakok apie save, kuo užsiimi ir kaip šią veiklą pradėjai?

Dažnai save pristatau kaip saldumynų fėją Indrę, nors ir jaučiu didžiausią pagarbą kolegėms, kurios sukasi konditerijos srityje, tačiau negaliu savęs vadinti konditere ir tikrai savęs tokia nelaikau. Išsilavinimą gavau visiškai kitoje srityje ir net 8 karjeros metus praleidau aviacijoje. Tiesa, nors darbo sritis atrodo itin romantiška, tai nebuvo skirta man, pačio savo darbo nemylėjau ir dabar suprantu, kad ilgą laiką buvau tiesiog ne savo rogėse. 

Saldumynai į mano gyvenimą atėjo netikėtai, neplanuotai, sukauptą darbe stresą pamiršdavau užsidariusi virtuvėje, visko ką žinau apie desertus mane išmokė visagalis Google ir Youtube. Kepiniai į darbą, kepiniai šeimai, kepiniai draugams, kepiniai draugų draugams. Tuometiniai kolegos pamatę mano užsidegimą siūlė produktus parduoti, bet aš buvau įsitikinus, kad jų niekas nepirks. Būtent kolega, grafikos dizaineris, sukūrė mano verslo logotipą, kurį drebančia ranka įkėliau į Facebook taip sukurdama verslo paskyrą. Brandas dabar jau skaičiuoja šeštus metus, tačiau ilgą laiką ties juo dirbau tik viena „koja”, niekaip nesiryžau išlipti iš komforto zonos, mesti darbą ofise, labai bijojau, kad nepasiseks.

Niekada nemaniau, kad pomėgis man leis sukurti pačiai sau darbo vietą. Mintis palikti komforto zoną ir imtis verslo atrodė beprotiška, ilgą laiką negalėjau tam pasiryžti. Tačiau patyriau traumą darbe ir leisdama ilgus mėnesius reabilitacijoje netekau darbo. Sudalyvavusi bene 40 darbo pokalbių bei taip ir nesusiradusi naujos darbo vietos, nusprendžiau, kad tai ir yra ženklas atiduoti save veiklai 100% ir metas pradėti namų konditerijos verslą. Visi aplinkiniai manim labai tikėjo, padėjo ir skatino. Šiuo metu turiu savo gamybos patalpas ir begalę patenkintų bei nuolatinių klientų.

Kokį patarimą duotum moteriai, kuri turi mylimą hobį, tačiau nedrįsta jo paversti verslu arba bijo mesti turimą darbą ir pasinerti į mėgstamą veiklą 100%?

Pirmiausia reikėtų suprasti, tai kad hobio teikiama prasmė ir yra malonumas, tačiau labai svarbus aspektas, kad hobis tapęs darbu ir nuolatine kasdienybe nebūtinai teiks tokį patį malonumą. Jei ši mintis Jūsų negąsdina – pirmyn! Dideliais žingsniais ir jokiu būdu neatsigręžti atgal.

Aš visada sau sakiau, kad geriau padaryti ir gailėtis, kad tau nepasisekė (visada yra galimybė su jau sukaupta patirtimi pradėti iš naujo ir vėl), negu gailėtis, kad iš viso nieko nedarei. Aš gailiuosi tik vieno, kad nepradėjau visko anksčiau, praradau bemaž 4 savo gyvenimo  metus, kai visą turimą energiją ir žinias galėjau nukreipti ir sutelkti ten kur reikia.

Daug moterų galvoja, kad pradėti savo verslą yra labai brangu. Jei ne paslaptis, kokių investicijų reikėjo jūsų pradžiai bei kaip pavyko jas surinkti?

Ir aš prisipažinsiu, kad mano mąstymas buvo identiškas, didžiausias stabdis pradėti savo mylimą veiklą visada buvo finansai. Atrodė, kad niekada jų nebus reikiamo kiekio ir kad užrašius sumą popieriuje ji turės ne vieną nulį.

Bet yra vienas „bet“. Nenorėti visko iškart ir visko tobulai iki beprotybės. Verslą įkurti galima mažais žingsneliais, tačiau žmogus kažko labai norėdamas gali padaryti tai, ko ir pats iš savęs nesitikėjo. Vien žinojimas, kad darai tai dėl savęs yra didžiausia motyvacija.

Pamąstykit, galbūt Jus supančioje aplinkoje yra žmogus galintis padėti, patarti viename ar kitame verslo kūrimo etape. Nebijokite paklausti, domėtis ir atrasite daug įvairiausių niuansų (parama, lengvatos, kompensacijos), kartais atrodo, kad pati visata tau nori padėti.

Aš dar tikiu rašytine galia. Nėra nieko geriau nei mintis išdėlioti popieriuje, t.y. gąsdinanti savo verslo idėja turi atsispindėti skaičiuose juodai ant balto. Ir tai, kas atrodė itin baugu taps labai akivaizdu. Pasižymėkit tik tai, ko reikia visiškai visiškai pradžiai, ir dalykus, kuriuos galėsite susikurti procese. Galiu garantuoti, skaičius nebebus toks milžiniškas.

Kaip manai, kokia yra Tavo sėkmės paslaptis?

Pagrindinis mano tikslas, ne tik iškepti ir klientui atiduoti gražų, stilizuotą produktą, jis be abejo, turi būti ir kokybiškas, ir skanus, todėl savo kepykloje ruošiant gaminius nenaudoju jokių pridėtinių medžiagų, visi produktai tokie, kuriuos bet kuris moteris rastų savo virtuvėje.

Atiduodu savo veiklai visą save ir manau, kad mano klientai tą jaučia. Žmonės vertina išskirtinį dėmesį bei asmenišką, būtent jų viziją, atitinkantį produktą. Mano gaminami tortai ir saldumynai turi specifinį dekoro braižą, daugelis tortus vadina meno kūriniais. Niekada niekada nekepam identiškų tortų! Jie unikalūs ir vienetiniai.

Ko palinkėtum arba ką pasakytum pati sau, jei galėtum grįžti į savo veiklos pradžią?

Norėtųsi, kad atsakymas būtų ne tiek asmeniškas, kiek padrąsintų ir įkvėptų kitas moteris imtis veiksmo! Tikiu, kad ne viena skaitydama mano istoriją mato save. Mielosios, veikite, neatidėliokite to rytojui, po mėnesio, metų ar kai užauginsite vaikus. Jeigu kažko norite ir tai sklinda iš Jūsų vidaus – darykit, nes tam, matyt, yra priežastis. Norėčiau kiekvienai perduoti bent dalį savo sukauptos drąsos ir ryžto, kurį turiu dabar, ir kurio trūko pradžioje.

Kas, Tavo nuomone, yra spindinti moteris?

Įsimylėjusi! Nesupraskit klaidingai. Mylėti pirmiausia reikia save ir savo gyvenimo visus aspektus, tuomet ne tik akys spindi, bet ir visa moteris švyti bei spinduliuoja šviesą ir gėrį.

//new scroll